Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane discuta astazi cat de grav a fost gestul Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, de a se impartasi alaturi de greco-catolici, la Timisoara, si ce masuri se impun.
Impartasania Mitropolitului Nicolae Corneanu alaturi de greco-catolici, la sfintirea unei biserici din Timisoara, a agitat apele in lumea bisericeasca. Astazi forul suprem al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Sfantul Sinod, judeca gestul Mitropolitului. In timp ce traditionalistii cer pedeapsa maxima pentru Mitropolitul Banatului – caterisirea, adica excluderea din biserica –, reprezentantii ecumenismului sustin ca gestul inaltului prelat nu este atat de grav si reprezinta un pas spre normalitate. Mai multe asociatii, fundatii si manastiri au solicitat o pozitie drastica fata de fapta Mitropolitului care a incalcat regulile BOR. Cel mai de seama reprezentant al aripii dure din BOR, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, sustine si el aceasta pozitie. O petitie care cere caterisirea lui Corneanu, semnata de 48 de asociatii ale Laicatului Ortodox Roman, 90 de manastiri si 11 parohii, cere, de asemenea, si pedepsirea unui gest similar al Episcopului ortodox al Oradei, Sofronie Drincec, care a sfintit agheasma de Boboteaza alaturi de greco-catolici.
Cristian Vasile, istoric la Institutul "Nicolae Iorga", ne-a explicat ca impartasania din acelasi potir cu un prelat greco-catolic poate anunta unirea celor doua biserici, lucru pe care contestatarii nu il doresc sub nici o forma. Cristian Vasile nu crede totusi ca Sinodul va recurge la caterisirea Mitropolitului Nicolae Corneanu, adoptand mai degraba o masura intermediara, "o amanare a problemei". In cazul in care Sinodul ar decide caterisirea, ar fi "un semnal prost si pentru credinciosi si pentru dialogul ecumenic. Toata discutia despre gestul Mitropolitului nu este decat un semn prost de