Incredibil dar adevarat. Elevii nu mai sint interesati de profilul
filologie - engleza bilingv. Altfel nu se explica de ce doua licee de prestigiu din oras, "Murgoci" si "Iorga", nu au reusit sa ocupe toate locurile scoase la concurs.
La cea de-a doua proba de verificare a cunostintelor de limba engleza, care a avut loc simbata, la Scoala "Dimitrie Cantemir", pentru ocuparea celor doua locuri ramase libere la Colegiul National "Gh. M. Murgoci" si cele sase de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" pentru clasa a IX-a, filologie - engleza bilingv, nu s-a prezentat nici macar un elev. Asadar, "Iorga" si "Murgoci" vor fi nevoite sa inceapa noul an scolar cu clasele incomplete.
Prima proba pentru verificarea cunostintelor de limba engleza a avut loc, conform metodologiei, pe 30 mai. La test s-au inscris 233 de elevi, din care 71 au avut note sub 6, conditia principala de admitere fiind ca un elev sa obtina peste nota 6, iar 162 au fost admisi. Dintre cei admisi, 25 au avut note intre 6 si 6.99, 46 intre 7 si 7.99. De aici rezulta ca aproape jumatate dintre cei admisi, 71 au obtinut sub nota 8.
Directorii unitatilor de invatamint mai sus mentionate au identificat citeva cauze pentru care clasele de filologie, engleza bilingv nu au mai fost la mare cautare ca in ceilalti ani. De asemenea acestia se gindesc serios la oferta educationala pentru anul scolar viitor.
"In primul rind, copiii fac engleza acum incepind de la gradinita, deja ei au un bagaj de cunostinte. In al doilea rind, se pare ca numarul de ore de la bilingv este mai mare comparativ cu celelalte specializari iar in al treilea rind, la ora actuala piata fortei de munca, cere pe linga limba engleza si altele. In plus e in voga acum profilul matematica - informatica, angajatorii platesc mult mai bine. Nu mai este cautat bilingv-ul, altadata era inghesuiala la acea