Bucharest Real Estate Index (BREI), indicele calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a Colliers International, a inregistrat in luna iunie o valoare de 1.834 euro/mp, cu doar 9 unitati sub valoarea din mai. La nivel global nu se poate afirma ca BREI a suferit o scadere, aceste mici fluctuatii fiind mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei.
Luna iunie a acestui an a intrerupt tendinta oscilanta prezenta pe piata rezidentiala inca de la inceputul lui 2008. BREI-N (Indicele apartamentelor noi) se situeaza la acelasi nivel ca cel inregistrat in luna precedenta si anume de 1.909 euro/mp, in timp ce BREI-V ( indicele apartamentelor vechi) inregistreaza cea mai mica scadere din acest an, coborand de la valoarea de 1.808 in luna mai la 1.794 euro/mp in iunie. Avand in vedere ca scaderea BREI-V este foarte mica, sub 1%, aceasta poate fi interpretata si ca o stagnare urmand ca luna iulie sa confirme acest lucru sau sa dezvaluie un nou trend.
"Stagnarea prezenta in al doilea trimestru al acestui an se datoreaza conditiilor existente in piata. Pe de o parte BNR, in incercarea de a stopa si reprima inflatia, a crescut dobanda de referinta constant de la inceputul anului, ridicand astfel 'costul banilor' necesari achizitionarii unui apartament. Aceasta crestere, impreuna cu reticienta bancilor ca raspuns la criza subprime din Statele Unite, a dus la o acordare mai dificila a creditelor imobiliare.Pe de alta parte piata rezidentiala este si foarte influentabila de zvonistica. Combinate, aceste lucruri au dus la o retinere din partea cumparatorilor de a achizitiona un apartament, retinere ce s-a materializat printr-o stagnare a preturilor", a declarat, pentru Wall-Street, Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.
Raportat la al doilea trimestru de anul trecut, se observa o crestere a pretului apartament