Autorităţile române au o capacitate rapidă şi eficientă de reacţie la şocurile economice însă această calitate se datorează unui sistem fiscal defectuos, se arată într-un studiu al agenţiei de evaluare financiară Standard & Poors (S&P). Potrivit agenţiei, România ocupă prima poziţie în UE în clasamentul capacităţii de reacţie. „Poziţia de top a României în Indicele de Flexibilitate Fiscală este, de fapt, un fel de coroană de spini, deoarece reflectă o administrare defectuoasă a taxelor şi un set de bază de taxe alunecos“, a spus analistul S&P Eileen Zhang. Clasamentul S&P cuprinde în afara statelor membre şi alte 3 ţări nemembre dar foarte dezvoltate economic – Islanda, Norvegia şi Elveţia.
În respectivul top se constată că printre cele mai rezistente state la şocurile economice sunt cele cu un PIB scăzut, în schimb ţările nordice şi vechii membri ai UE ocupă ultimele poziţii. „La polul opus al scalei flexibilităţii, guvernele Europei continentale se regăsesc printre cele mai constrânse. Dintre cele 30 de state analizate, Belgia este pe ultima poziţie, precedată de Austria, Germania, Suedia, Danemarca şi Italia, în timp Norvegia, Finlanda şi Franţa nu stau mult mai bine“, a adăugat Zhang. (C.C.M.)
Autorităţile române au o capacitate rapidă şi eficientă de reacţie la şocurile economice însă această calitate se datorează unui sistem fiscal defectuos, se arată într-un studiu al agenţiei de evaluare financiară Standard & Poors (S&P). Potrivit agenţiei, România ocupă prima poziţie în UE în clasamentul capacităţii de reacţie. „Poziţia de top a României în Indicele de Flexibilitate Fiscală este, de fapt, un fel de coroană de spini, deoarece reflectă o administrare defectuoasă a taxelor şi un set de bază de taxe alunecos“, a spus analistul S&P Eileen Zhang. Clasamentul S&P cuprinde în afara statelor membre şi alte 3 ţări nemembre dar foarte dezvoltate econ