Nimic nu s-a schimbat în climatul bursier pe parcursul ultimei săptămåni. Aceleaşi caracteristici de săptămåna trecută sunt în continuare valabile. Chiar dacă pentru majoritatea acţiunilor blue-chips preţurile sunt foarte atractive în raport cu valoarea de analiză fundamentală, nu apar cumpărători, pentru că percepţia rămåne una pesimistă. BET-FI, indicele care măsoara evoluţia celor cinci SIF-uri (emitenţii care, istoric vorbind, au fost în permanenţă
Nimic nu s-a schimbat în climatul bursier pe parcursul ultimei săptămåni. Aceleaşi caracteristici de săptămåna trecută sunt în continuare valabile. Chiar dacă pentru majoritatea acţiunilor blue-chips preţurile sunt foarte atractive în raport cu valoarea de analiză fundamentală, nu apar cumpărători, pentru că percepţia rămåne una pesimistă. BET-FI, indicele care măsoara evoluţia celor cinci SIF-uri (emitenţii care, istoric vorbind, au fost în permanenţă printre cei mai subevaluaţi de la BVB) a scăzut de la 96.000 puncte la 42.000 puncte.
Ca atare, pentru a reveni la nivelul de acum un an, ar trebui să urce cu 128%. În momentul de faţă, acest lucru pare foarte greu de realizat şi este normal ca investitorii pe termen lung, care au mizat pe titlurile subevaluate ale bursei, să fie debusolaţi şi pesimişti pentru viitor. Piaţa este în derivă şi lichiditatea este foarte scăzută. S-a dovedit în această perioadă că în Romånia sentimentul pieţei contează mult mai mult pe termen scurt şi mediu decåt analiza fundamentală, că orizontul de plasament trebuie extins de la 12 luni, cåt era în trecut, pånă la circa trei ani şi că este foarte important să vedem dacă în piaţă sunt sau nu prezenţi cumpărători puternici, pentru că altfel nici cea mai subevaluată dintre acţiuni nu poate creşte.
sursa: www.ktd.ro