In aceasta perioada cand temperaturile ridicate sunt tot mai frecvente, se impun unele masuri de prevenirea si combaterea problemelor cauzate in special de canicula, atat in ceea ce priveste sanatatea animalelor cat si a sigurantei alimentare a populatiei.
In acest sens, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a elaborat strategia de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii si bunastarii animalelor si a sigurantei alimentare, in perioada de averizare cu cod galben si rosu, in scopul diminuarii efectelor caniculei. In colaborare cu institutia prefectului judetului Mures, pe baza instructiunilor din partea ANSVSA, a fost intocmit un program de combatere a fenomenelor care apar, in cazul temperaturilor ridicate, la nivelul judetului Mures. Prioritatile acestuia au in vedere asigurarea sigurantei alimentare a populatiei, precum si asigurarea starii de sanatate a animalelor pe timp de canicula.
“In ceea ce priveste asigurarea sigurantei alimentare a populatiei, recomandam, prin masurile care vor fi luate,
locuitorilor judetului Mures, in momentul in care se intra intr-un cod de avertizare, cel galben cel putin, populatia trebuie sa aiba in vedere ca alimentele devin mult mai perisabile, sa se aprovizioneze atat cu produse de origine animala, cat si cu produse de origine non-animala, doar din magazine autorizate, supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar. Sa fie foarte atenti ca produsele pe care le achizitioneaza sa fie in termen de valabilitate, sa nu prezinte modificari organoleptice, la gust, miros, culoare, consistenta. De asemeneea, dupa achizitionarea lor, pastrarea sa se faca in baza regimului termic, pe timpul transportului catre casa cat si in casa si sa consume doar alimente proaspete”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Cristian Tuca, director executiv adjunct in