"Dacii", pelicula de inspiraţie istorică, se va distribui vineri, împreună cu ziarul "Adevărul" "Amza Pellea nu mai jucase un rol principal în film. I-am pus o barbă artificială şi
"Dacii", pelicula de inspiraţie istorică, se va distribui vineri, împreună cu ziarul "Adevărul"
"Amza Pellea nu mai jucase un rol principal în film. I-am pus o barbă artificială şi l-am ales pentru rolul lui Decebal", îşi aminteşte regizorul peliculei.
Sergiu Nicolaescu mai spune că Amza nu i-a înşelat aşteptările şi tot ce a dorit de la el, încă din primul lungmetraj, actorul a izbutit să facă. Doar că, între anii 1966 şi 1971, artistul a suferit o afecţiune a coardelor vocale, aşa că vocea i-a fost dublată - în "Dacii" şi în "Mihai Viteazul"- de cea a lui Emanoil Petruţ.
Sportul hipic, o artă
Cât priveşte propriul său rol, acela al centurionului condamnat la moarte, Nicolaescu povesteşte că atunci a învăţat cu adevărat ce înseamnă să călăreşti. "La un moment dat, trebuia să călăresc şi să intru în tabăra romană de la Dunăre. Nu mi s-a părut dificil. Făcusem sport, aveam încredere în mine, deşi nu mai călărisem.
Apoi, ce era un cal? Domnul Ion Apahidian, pe care abia îl cunoscusem - şi care îmi va deveni ulterior foarte bun prieten -, a vrut să mă înveţe minte şi mi-a dat un cal care nu mergea primul niciodată. Era un cal negru, foarte frumos, dar n-a mers. Aşa am înţeles ce-i respectul pentru cal şi faptul că sportul hipic e o artă greu de învăţat şi de stăpânit. Pentru "Mihai Viteazul" am început pregătirea cu un an înaintea filmărilor şi călăream zilnic", mărturiseşte el.
Deşi filmările s-au terminat în două luni şi jumătate - un record pentru echipa românilor obişnuiţi să lucreze la un film şi doi ani, cum a fost cazul cu "Pădurea spânzuraţilor" -, au existat şi "poticniri".
"Dacii noştri aduceau a mexicani"
Nicolaescu pove