Euro s-a intors la niveluri de sub 3,6 lei pe fondul unei reveniri a jucatorilor internationali pe pietele emergente.
Dealerii spun ca leul mai are potential sa se aprecieze, insa viziunile analistilor pe termen mai lung sunt divergente. Cotatiile au coborat pe piata valutara de la Bucuresti sub pragul de 3,6 lei pentru un euro inca de luni seara si au ramas la aceste niveluri si pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri. Aprecierea leului a fost alimentata de vanzarile de valuta operate de jucatorii straini, care si-au majorat plasamentele pe toate pietele emergente din regiune.
"Piata este subtire, iar la aceste niveluri euro nu are suport", a comentat dealerul unei banci locale importante. Euro era tranzactionat ieri dimineata la 3,5850 lei, nivel la care coborase inca de luni seara. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat usor, dupa ce clientii comerciali locali au inceput sa cumpere euro, considerand nivelul de curs atractiv.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5934 lei pentru un euro, cu 1,32 bani sub nivelul din ziua precedenta. Aceasta este prima data cand euro coboara sub nivelul suport de 3,6 lei de la sfarsitul lunii aprilie. Dolarul a pierdut 1,54 bani, coborand la 2,2861 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
In prima jumatate a anului leul a fost aproape constant sub presiune, investitorii internationali penalizand dezechilibrele puternice din economia romaneasca, in contextul unei cresteri puternice a aversiunii fata de risc pe plan global. In luna ianuarie cursul a urcat pana aproape de 3,8 lei/euro (respectiv cu circa 20% peste minimul de 3,1 lei/euro atins in vara trecuta), in conditiile in care jucatorii speculatori straini pariau pe o cadere abrupta a leului. Ulterior cotatiile s-au inscris intr-o banda ingusta, iar pe medii lunare euro a fluctuat intre 3,64 si 3,72 le