Statele Unite intenţionează să îşi asume ţinta propusă numai dacă India şi China vor face acelaşi lucru Reprezentanţii celor mai mari economii ale lumii au căzut de acord asupra
Statele Unite intenţionează să îşi asume ţinta propusă numai dacă India şi China vor face acelaşi lucru
Reprezentanţii celor mai mari economii ale lumii au căzut de acord asupra obiectivelor care trebuie îndeplinite până în 2050 pentru reducerea poluării.
Ţările industrializate din G8 vor ca, sub egida ONU, să se ajungă la un acord privind reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.
Aceştia au recunoscut că "încălzirea globală constituie o mare provocare ce nu poate fi depăşită decât printr-o ripostă mondială", conform unui comunicat citat de Reuters. Comunicatul mai precizează că, pentru atingerea acestei ţinte, va fi nevoie de stabilirea unor obiective pe termen mediu, dar şi a unor planuri naţionale. Cheia combaterii încălzirii globale se află la negocierile ONU de creare a unui protocol post-Kyoto, care să intre în vigoare după 2012. Discuţiile ONU se vor finaliza la sfârşitul lui 2009, la Copenhaga.
Comunicatul nu este satisfăcător pentru ţările care doresc ţinte specifice. Şi anul trecut, liderii G8 reuniţi la Heiligendamm, în Germania, au căzut de acord în ceea ce priveşte reducerea cu 50 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră. Lucrurile însă s-au oprit aici.
UE vrea ţinte intermediare clare
De aceea, Japonia şi statele din Uniunea Europeană vor ca anul acesta să se meargă mai departe. Astfel, UE insistă asupra stabilirii unor ţinte intermediare clare. Întrebată ce crede despre acest subiect, cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat "foarte satisfăcută" de rezultatul discuţiilor din cadrul Summitului G8.
SUA - marea problemă
Marele semn de întrebare în ceea ce priveşte Summitul G8 din