Planul guvernului Berlusconi de a-i amprenta pe romi este văzut la Parlamentul European ca o discriminare bazată pe rasă, origine etnică şi naţionalitate. Sute de italieni au participat la Roma la o sesiune de amprentare voluntară, ca să-şi arate sprijinul faţă de romi. Ministrul italian al Justiţiei a fost interpelat de Jurnalul Naţional.
Intelectuali, politicieni, artişti, simpli cetăţeni italieni au participat la o sesiune voluntară de amprentare pentru a-şi arăta dezacordul faţă de planurile guvernului Berlusconi în privinţa romilor.
În secolul trecut, evreii, romii, homosexualii, martorii lui Iehova, persoanele cu handicap au fost marcate, sortate şi trimise spre moarte, în lagărele de concentrare. În secolul al XXI-lea, guvernul Berlusconi trimite Italia înapoi în vremea Holocaustului. Cei marcaţi sînt de data aceasta romii din Peninsulă. Cu amprentele digitale prelevate de la persoanele de etnie romă, adulţi şi copii, guvernul Berlusconi intenţionează să creeze o bază de date, de care să se ajute în lupta împotriva infracţionalităţii. Nume importante ale culturii italiene, asociaţii din Peninsulă care luptă împotriva rasismului, oameni politici, italieni simpli au ieşit în piaţa publică, la Roma, ca să-şi ofere amprentele, în semn de protest faţă de măsura plănuită de guvernul Berlusconi. "Rasismul stă în latenţă, rămîne sub control doar cînd o societate are o robustă fibră democratică. Într-o societate sănătoasă, preluarea de amprente digitale ar fi provocat proteste extraordinare. Dar nu. Problema e că Italia nu a ieşit din fascism decît formal", a declarat actriţa de teatru Moni Ovadia pentru presa italiană. Artista a mai adăugat că în spatele pachetului de legi pentru siguranţă, lansat de guvernul italian pentru a-i controla şi expulza pe imigranţii ilegali, stă aceeaşi ideologie care în secolul trecut a pornit Holocaustul. @