Comisia Europeana a platit un expert independent pentru a studia starea reala a coruptiei din Romania. Pana aici totul e foarte banal. La asta folosesc expertii independenti, sa vina cu un aviz nepartinitor. Zis si facut, procurorul belgian Willem de Pauw, de la Curtea de Apel din Gand, o bijuterie de oras medieval din Flandra, a pornit in toamna trecuta spre Bucuresti. Nu stim daca se astepta la ce avea sa gaseasca. In orice caz, omul a facut ce i se ceruse: a gasit ca in Romania"intreaga clasa politica se opune reformelor anticoruptie" si a pus asta negru pe alb in raport.
A adus exemple concrete si a facut sugestii la fel de concrete. Silitor, ca un bun jurist flamand, omul nu se gandea ca raportul sau avea sa dispara. Or, tocmai asta a facut Comisia Europeana, cea menita a deveni un soi de guvern european: a bagat raportul sub pres. Distinsul jurist flamand a fost platit cinstit, iar raportul sau a fost la fel de cinstit pus la cos. In plina criza, Comisia Europeana nu are nevoie acum de complicatii. Europenii trebuie sa stie ca extinderea spre rasarit a UE a fost o "success story".
Ajung deja stridentele oratorice ale presedintilor Cehiei si Poloniei, care nu vor sa semneze tratatul prin care Comisia ar deveni un fel de guvern european, rasariteni ingrati care semneaza, in schimb, acorduri cu SUA pentru adapostirea unor instalatii militare strategice americane, fara sa le pese ca in felul asta starnesc mari tensiuni intre Rusia si UE. Asta mai lipsea acum, ca un raport independent sa spuna ca in Romania politicienii sunt corupti. Pai ce, in Italia nu sunt corupti? Sau in Grecia? Asa ca raportul flamandului a fost platit si facut uitat. E drept ca domnul din Gand scria cu nonsalanta ca Romania nu e numai o tara corupta, dar si ca in Romania, de fapt, se regreseaza. "In loc sa faca progrese in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt