Mai multe tari ale Uniunii Europene vor trebui sa dea inapoi Comisiei Europene 410,3 milioane euro cheltuiti necorespunzator, pentru ca au acordat subventii agricole ilegale, potrivit BBC si Forbes.
Cea mai mare suma, 145 milioane de euro, o are de returnat Italia pentru ca nu a verificat suprafetele de teren eligibile pentru subventii din partea Uniunii. Comisia a spus ca a descoperit, de asemenea, nereguli in procesarea citricelor si dovezi de frauda in acest sector. Grecia are de returnat 127,7 milioane de euro, iar Marea Britanie - 69,4 milioane de euro. In cazul Greciei, Comisia a descoperit un control neadecvat din partea autoritatilor in ceea ce priveste suprafetele arabile si sectorul nucilor.
In Marea Britanie s-a constatat ca terenurile eligibile pentru subventii nu au fost verificate corespunzator si nu au fost facute vizite in teren la momentul potrivit.
Sume mai mici au de returnat si Franta, Germania, Olanda, Polonia, Spania si Suedia.
Ca reactie la aceasta decizie, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a declarat: "Muncim foarte mult pentru a mentine cel mai bun control privind cheltuielile agricole. Curtea de Audit a remarcat imbunatatiri semnificative in sistemul nostru de control in ultimii ani si ne straduim sa il imbunatatim si mai mult. Acestia sunt banii contribuabililor si acestia au dreptul sa stie ca acesti bani sunt cheltuiti cu intelepciune".
Subventiile agricole acordate in cadrul Politicii Agricole comune se ridica la 49 miliarde euro, in fiecare an. Mai multe tari ale Uniunii Europene vor trebui sa dea inapoi Comisiei Europene 410,3 milioane euro cheltuiti necorespunzator, pentru ca au acordat subventii agricole ilegale, potrivit BBC si Forbes.
Cea mai mare suma, 145 milioane de euro, o are de returnat Italia pentru ca nu a verificat suprafetele de teren elig