Bancile ar putea fi luate cu asalt in luna urmatoare de clientii grabiti sa se imprumute pana vin restrictiile BNR.
Scaderea valorii maxime a unui credit, penalizarea angajatilor care obtin mariri de salariu de peste 20%, cresterea timpului de procesare a unui dosar de credit, drumuri in plus la Fisc si transformarea bancilor locale in brokeri ai bancilor-mama si pentru piata de retail sunt unele dintre efectele anticipate de bancheri in cazul aplicarii noului proiect al BNR de limitare administrativa a creditarii.
Banca centrala incearca sa dea lovitura de gratie "creditului doar cu buletinul" printr-un proiect de Regulament care impune bancilor sa le ceara clientilor sa demonstreze veniturile obtinute in anul precedent prin declaratii fiscale. In plus, chiar daca intre timp veniturile unui client au crescut, banca va lua in calcul cel mult un castig cu 20% mai mare decat cel raportat la Fisc in anul precedent.
Totodata, bancile va trebui sa realizeze pentru fiecare client o analiza de suportabilitate a unui scenariu de inrautatire a conditiilor financiare prin deprecierea leului combinata sau nu cu o crestere de dobanda.
"Va scadea valoarea maxima a creditului pentru ca la aceleasi venituri va trebui sa luam in calcul scenariul cel mai rau din ultimele 18 luni, iar pe de alta parte timpul de aprobare a dosarelor probabil va creste", comenteaza Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost si fost viceguvernator al BNR responsabil cu reglementarea.
Practic, aceasta inseamna ca bancile va trebui sa ia in calcul o depreciere a cursului cu circa 15%, respectiv o crestere a dobanzilor la lei cu trei puncte procentuale pentru a simula o crestere a efortului de rambursare a datoriei la care poate fi supus un client.
Bogza subliniaza ca in forma actuala propunerile de reglementari ale BNR lasa multe aspec