Dupa doi ani de dispute cu referire la incalcarea drepturilor si a libertatilor, Senatul american a aprobat controversata lege privind interceptarea comunicatiilor in cadrul luptei antiteroriste. Presedintele Bush vrea sa o promulge cat mai “rapid”. Candidatul democratilor, Barack Obama, a votat si el pentru aprobarea legii.
Legea protejeaza companiile de telecomunicatii care au participat la programul Casei Albe de ascultare a convorbirilor telefonice neautorizate si permite Guvernului american sa isi continue actiunile de supraveghere telefonica, transmite Reuters.
“Textul le va permite profesionistilor din domeniul securitatii nationale sa supravegheze, rapid şi eficient, planurile teroristilor care se afla in afara Statelor Unite, respectand totodata si libertatile americanilor", a declarat presedintele Bush, la intoarcerea din Japonia unde a avut loc summitul G8.
“Legea este esentiala pentru securitatea Americii si ar fi trebuit adoptata cu mult timp in urma” a mai adaugat George W. Bush.
Administratia Casei Albe a fost aprig criticata dupa ce programul sau de ascultare si monitorizare a devenit cunoscut opiniei publice, insa aceasta anuntase ca va merge pana la a face uz de veto-ul prezidential in cazul in care Congresul nu ar fi acordat imunitate companiilor care au participat la program din ordin prezidential.
Toate pretentiile Casei Albe au fost respectate de Congres. "De aceea, voi promulga rapid această lege", a spus presedintele.
Potrivit noii legi, autoritatiile au nevoie de o saptamina pentru a obtine mandat de la judecator, spre deosebire de 72 de ore anterior. Practic, de acum inainte convorbirile americanilor cu strainatatea pot fi interceptate timp de un an.
Candidatul democrat la presedintie, Barack Obama, a votat si el in favoarea acestor masuri, desi gestul sau i-a atr