"Povestea prabusirii pietei imobiliare este copiata din Japonia in SUA, Marea Britanie, Spania, China si Europa Centrala si de Est, pe masura ce acest fenomen ia amploare. La inceput, cele mai mari pierderi le vor suferi apartamentele vechi, din perioada comunista. Daca ati avut nenorocul sa investiti intr-un astfel de apartament in ultimele sase luni, cand preturile au atins apogeul, luati-va gandul acum, intrucat ceea ce va urma v-ar putea pagubi enorm", suna avertismentul facut de un utilizator pe forumul Rezidential.net, Steve80, care se prezinta drept expat olandez lucrand pentru o banca olandeza in Romania.
Ideile pe scurt:
"Declinul (preturilor pentru apartamentele vechi) ar putea atinge 30-40% in doi ani"Ministrii romani "ar trebui sa avertizeze tinerele familii" in legatura cu riscurile creditelor pentru cumpararea unor proprietati ce pierd din valoare"Crestere mult mai nebuneasca decat in America, Marea Britanie, Spania, Republica Ceha, Ungaria sau tarile baltice""In Romania, proprietarii de locuinte vor vedea cum valoarea proprietatilor lor va scadea cu circa 2.000 de euro pe luna, pe masura ce costul vietii va creste, iar salariile lor vor stagna"
Steve80 plaseaza propriile evaluari ale pietei imobiliare din Romania in contextul pierderilor suferite de mai multe piete europene, inclusiv din Europa Centrala si de Est. El apreciaza ca "nu mai e niciun dubiu ca in prezent are loc o corectie majora a pietei imobiliare. In primele sase luni, am inregistrat o scadere de peste 10% a preturilor pentru apartamentele vechi. Cred ca declinul ar putea atinge 30-40% in doi ani".
"FMI estimeaza ca preturile locuintelor in Romania sunt supraevaluate cu 50%... Asadar puneti-va centurile de siguranta pentru aterizare", avertizeaza Steve80, atragand atentia ca "desi multi specialisti si guvernul accepta ca preturile vor scadea cu 10-15% doar