Cu doua saptamani in urma scriam ca lupta impotriva coruptiei a fost pierduta si ca singura sansa pe care o mai avem sa vedem facandu-se dreptate in Romania este Uniunea Europeana. A fost o greseala. Razboiul anticoruptie a fost pierdut, este adevarat, dar este clar acum ca Europa nu este locul spre care sa ne indreptam privirile cu speranta.
Saptamana trecuta saptamanalul The Economist a publicat date dintr-un raport redactat in toamna anului 2007 de catre experti independenti angajati de Comisia Europeana sa descrie cat mai fidel situatia Justitiei din Romania, pentru ca, la randul ei, Comisia sa aiba o imagine cat mai completa pentru redactarea propriului raport de monitorizare publicat in luna fe--bruarie. Concluziile echipei de experti, condusa de un procuror belgian, erau devastatoare si exprimau negru pe alb faptul ca Justitia romaneasca nu functioneaza si ca anticoruptia este un esec.
Aceste concluzii nu au fost luate niciodata in considerare de catre Comisia Europeana, care nu le-a inclus in propriul raport si nu le va include nici in documentul pe care il va face public pe 23 iulie, pentru ca, intre timp, a angajat alti experti. Motivele pentru care Comisia a ales sa treaca sub tacere situatia reala din sistemul juridic romanesc sunt multiple, dar, in esenta, sunt in intregime politice. Fie ca vorbim de slabiciunea institutiilor europene, de interesele politice si strategice ale unor state membre, de situatia nefericita din sistemul juridic al altora sau de coruptia din tari cu vechime in UE ca Italia sau Grecia, putem gasi o multime de explicatii pentru care Comisia a ales sa (nu) actioneze asa cum a facut-o. Nici una dintre acestea nu indica insa sub nici o forma ca situatia Justitiei in Romania n-ar fi chiar atat de grava incat sa determine UE sa ia masuri impotriva noastra, asa cum, probabil, vom auzi din partea politicienilor. @N_P