Sute de români se prezintă la camerele de gardă cu simptome de toxiinfecţii alimentare, conjunctivite, afecţiuni ale pielii şi diaree. Sursa: Codrin Prisecaru
Conjunctivitele, bolile diareice sau de piele, dar şi toxiinfecţiile alimentare sunt câteva dintre afecţiunile care se pot accentua pe timp de vară. De vină pentru înmulţirea acestora sunt piscinele neigienizate corespunzător, fructele şi legumele nespălate ori micii cumpăraţi de la marginea drumului, filtrele de aer condiţionat necurăţate sau razele prea puternice ale soarelui.
Zeci de pacienţicu conjunctivită într-o zi
În perioada de vară se înmulţesc cazurile de conjunctivită, spun medicii. „Este vorba de o conjunctivită mai specială, «de piscină», care se ia din lacurile contaminate şi din piscinele necurăţate corespunzător. Aceasta este foarte contagioasă şi poate dura şi o lună, faţă de cea obişnuită, care se vindecă în câteva zile. Se manifestă prin secreţii abundente, pleoape umflate şi se poate combina cu faringită şi adenopatie (ganglioni umflaţi)“, explică Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
De la începerea verii, la camera de gardă a spitalului se prezintă zilnic între 20 şi 40 de persoane cu diverse forme de conjunctivită. Pentru a preveni contaminarea, imediat ce aţi ieşit din apa de piscină, spălaţi-vă pe ochi cu apă rece şi săpun, iar la primele semne de disconfort duceţi-vă la medicul oftalmolog. „Nu vă spălaţi pe ochi cu ceaiuri sau tincturi, pentru că acestea sunt medii bune de dezvoltare a microbilor“, atrage atenţia doctorul Monica Pop.
Antibioticele, nerecomandateîn toxiinfecţiile alimentare
Toxiinfecţiile alimentare sunt şi ele afecţiuni destul de răspândite în timpul verii. La Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, ajung zilnic la camera de gardă cam 30-40