» BNR vrea prudenta mai mare in sistemul bancar si o mai buna informare a populatiei.
» Noile masuri ale BNR sunt considerate oportune de unii analisti si demne de Cartea Recordurilor de altii.
» Masurile bancii centrale ar putea influenta consumul, piata imobiliara si profiturile bancilor comerciale.
Dupa ce anul trecut a permis relaxarea creditarii, Banca Nationala a Romaniei (BNR), aflata in lupta cu tintirea inflatiei, vrea sa inaspreasca din nou conditiile de creditare catre populatie, ceea ce ar putea influenta semnificativ consumul, piata imobiliara, transparenta din sistemul bancar si marjele de profit ale bancilor.
Prin noul regulament, BNR cere bancilor sa calculeze gradul de indatorare la imprumuturile pentru populatie pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior. Bancile pot insa lua in calcul venituri cu mai mult de 20% decat cele declarate fiscal, dar numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa demonstreze continuitatea acestora. Mai mult, in scopul cresterii prudentei din sistemul bancar, BNR cere bancilor comerciale sa realizeze pentru fiecare potential client o analiza de tip "stress test", care evalueaza capacitatea de rambursare a creditelor in conditii nefavorabile. Pentru aceasta analiza se iau in calcul informatiile dintr-o perioada de minimum 18 luni, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, cel mai ridicat nivel al comisioanelor, iar in cazul creditelor in valuta – cel mai ridicat nivel al deprecierii cursului de schimb.
"Va fi o masura care va avea impact semnificativ, in sens negativ, asupra ritmului de creditare, dar si asupra pietei imobiliare si a consumului cetateanului. Circumstantele speciale cer masuri speciale, prin prisma creditarii accelerate si a gradului de indatorare ridicat. Cred ca bancile ar trebui sa aju