Alimentaţie sănătoasă, somn şi relaxare, aceasta este reţeta unui examen reuşit, pe care trebuie să o respecte absolvenţii de liceu care vor să ajungă medici, farmacişti sau specialişti IT, actori, muzicieni sau teologi. După probele examenului de bacalureat, pentru aceştia urmează şi examenele de admitere la facultate. De ani de zile, dosariada a înlocuit examenul de admitere şi stresul dinaintea probelor scrise. Nu toţi absolvenţii de liceu ajung însă studenţi doar prin depunerea unui dosar, iar printre „ghinionişti“ sunt cei care intenţionează să dea la Facultatea de Medicină şi Farmacie, la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, la teatru, muzică sau teologie. Aşadar, emoţiile examenului de bacalureat se prelungesc pentru ei şi timp de două luni stresul este la cote maxime.
Legume, fructe şi peşte Nu încercaţi să bateţi recordul la nopţi nedormite şi să parcurgeţi toată materia cu câteva zile înainte de examen. Fără odihnă şi regim alimentar corespunzător, rezultatele examenelor nu vor fi pe măsura efortului depus. Medicii vă recomandă să învăţaţi ziua, să dormiţi noaptea şi să mănâncaţi sănătos. „Cei care se pregătesc pentru examene trebuie să mănânce puţin şi des, patru-cinci mese pe zi. Să nu mănânce în timp ce învaţă, iar după-amiază trebuie să se odihnească un pic ca să îşi facă siesta“, a spus Daniela Popescu, medic primar specialitatea diabet şi boli de nutriţie, de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Sunt recomandate legumele şi fructele proaspete, bogate în vitamine, care îi ajută pe tineri să citească mai mult şi să memoreze mai uşor. Magneziul, potasiul şi sărurile din legume, precum şi peştele ajută la dezvoltarea unei memorii logice.
Fără cipsuri, cafea şi cola în exces În perioada în care învăţaţi, ar fi bine să reununţaţi la hamburgeri sau la produsele de patiserie, pentru că sunt foarte bogate în calorii, şi să staţi cât