Rusia si Europa vor fi tratate ca parteneri egali in ceea ce priveste amplasarea scutului american antiracheta, a declarat ieri Gordon Johndroe, unul dintre purtatorii de cuvant ai Casei Albe, relateaza France Press. "Cautam o cooperare strategica pentru a impiedica statele inamice, precum Iranul, sa ne ameninte prietenii si aliatii", a explicat Gordon Johndroe. "Vom continua dialogul cu Rusia.
Vrem sa realizam un sistem intre Statele Unite, Europa si Rusia in care toata lumea sa participe ca partener egal", a precizat purtatorul de cuvant, in cadrul summitului G8 de la Toyako, in Japonia. Presedintele rus a ridicat tonul luni, fata de presedintele american George W. Bush, in ceea ce priveste scutul antiracheta american din Europa si posibilitatea amplasarii acestuia in Lituania, fosta republica sovietica, vecina cu Rusia. Dmitri Medvedev a calificat proiectul drept absolut inacceptabil. In cursul zilei de marti, Rusia a amenintat din nou ca va reactiona, recurgand la tehnici militare, dupa ce Praga si Washingtonul au semnat un acord bilateral, in cursul aceleiasi zile, privind scutul antiracheta. "Daca in apropierea frontierelor noastre va incepe desfasurarea unui sistem antiracheta strategic al Statelor Unite, atunci vom fi nevoiti sa reactionam nu in maniera diplomatica, ci prin metode de tehnica militara. Nu exista nici un dubiu ca apropierea unor elemente ale arsenalului strategic american de teritoriul rus poate servi la diminuarea potentialului nostru de disuasiune", se arata in comunicatul Ministerului rus al Afacerilor Externe. Statele Unite intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare antiracheta in Polonia si un radar performant in Cehia, insa Rusia se opune vehement acestui demers.
Rusia si Europa vor fi tratate ca parteneri egali in ceea ce priveste amplasarea scutului american antiracheta, a declarat ieri Go