» Decizia Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin care taranii trebuie sa asigure ventilarea naturala sau artificiala a grajdurilor, i-a luat prin surprindere pe fermierii din judetul Vaslui. Majoritatea spun ca nu vor misca un pas pentru a schimba ceea ce este acum si modul in care au fost invatati sa aiba grija de animale. Mai mult, unii pun intrebari de tot rasul catre actualii guvernanti: "Sa le punem ventilatoare la cozi? Asa e bine?".
In satul vasluian Calugareni, de zeci si, probabil, sute de ani cresterea animalelor are un ritual bine stabilit. In fiecare dimineata, la ora 5.00 (nimeni nu se uita la ceas, toata lumea are propriul ceas biologic, imbatabil), taranii se trezesc si dau drumul vacilor din grajduri. Le dau ceva de mancare, dupa care le iau de funii si se duc cu ele in centrul satului. Se uita la cer, sa vada daca este o zi buna si daca nu va ploua. Vacile, odata stranse, sunt preluate de vacarul satului, pe la 5.30, care le duce pe pasunile din jur. Cat e ziulica de lunga vacutele din Calugareni stau la pasunat, fie ca ploua, fie ca e soare de se topeste asfaltul. Uneori cele mai norocoase se duc la umbra cate unui copac si tot stau asteptand sa plece spre casa. Daca le este cald, glumeste un taran, "mai invart din coada si se racoresc". Pe la 19.30 le vezi cum urca alene spre casele lor, mai ales ca satul este intins pe doua dealuri.
Oamenii din Calugareni au fugit din sat
Calugareni este un satuc de 80 de case, din care vreo 60 sunt locuite. In rest, fie proprietarii au murit, fie cei care stateau pe aici au plecat spre zari mai bune. Aici toata lumea stie pe toata lumea. La intrarea in sat am gasit-o pe Iosefina Botezatu. Femeia intindea rufe la uscat si era cu ochii pe copiii din curte. "Da, am o vacuta, mai mult pentru copii", ne-a spus ea. Din difuzoare muzica se