» Au "zacut" luni de zile pe masa Comisiei de cod electoral, insa acum colegiile uninominale incaiera partidele, dupa ce alegerile locale
le-au oferit politicienilor o idee despre cum s-ar colora harta tarii.
» Au fost delimitate doar colegiile din zece circumscriptii, dar scandalul a izbucnit rapid, PNL, PSD si UDMR fiind acuzate de PD-L ca au ajuns la o intelegere reciproc avantajoasa.
» Modul de trasare a colegiilor poate asigura reusita in alegeri a unui candidat sau, dimpotriva, poate anula sansele altuia.
Pentru a contrabalansa esenta votului uninominal si a atenua posibilele efecte ale acestuia, parlamentarii au apelat la doua metode: un sistem partial uninominal, partial proportional si o modalitate de trasare a colegiilor uninominale suficient de neclara pentru a oferi avantaje majore partidelor care fac imparteala.
In ceea ce priveste prima metoda, trebuie amintit ca doar o parte din mandate vor fi adjudecate direct de catre candidatii care reusesc sa "stranga" in colegiul uninominal 50% plus unu din voturile valabil exprimate. Mai trebuie remarcat ca este necesar sa fie indeplinita cumulativ si conditia ca formatiunea pe care o reprezinta sa fi trecut pragul electoral! Cu alte cuvinte, daca partidul a obtinut, sa spunem, 4,9% din voturi la nivelul tarii, degeaba a strans candidatul sau intr-un colegiu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, deoarece mandatul va merge la altcineva.
Dupa prima etapa, cea a adjudecarii directe, restul mandatelor (posibil si probabil mai mult de jumatate) vor fi obtinute prin redistribuire, conform unui mecanism propus de social-democrati, de natura a avantaja partidele mari, "dotate" cu asa-numitii candidati-locomotiva. Concret, la repartizarea mandatelor neadjudecate se va tine cont de contributia pe care candidatul a avut-o la succesul partidului sau: fr