Conducerea Universităţii Politehnice a achiziţionat dispozitive speciale prin care să detecteze cele mai performante sisteme de comunicare, în sălile de examen Dacă la Bac se copiază
Conducerea Universităţii Politehnice a achiziţionat dispozitive speciale prin care să detecteze cele mai performante sisteme de comunicare, în sălile de examen
Dacă la Bac se copiază pe rupte, fiind arestaţi chiar directori de şcoli, universităţile se înarmează cu tehnologie avansată pentru combaterea acestui fenomen.
La Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) au fost achiziţionate aparate speciale pentru detectarea dispozitivelor mobile.
Un asemenea aparat, care depistează chiar şi echipamentele mobile de generaţia a treia, a presupus o investiţie de aproximativ 550 de euro din partea Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.
Atât frecvenţele de transmisie recunoscute, cât şi raza de detecţie pot fi uşor programate datorită interfeţei cu calculatorul pe care o asigură dispozitivul anticopiat realizat în Marea Britanie.
Puterea led-ului roşu
Modul de funcţionare este simplu: dacă la o distanţă de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonică, aparatul atenţionează prin aprinderea unui led roşu.
Acelaşi led semnalizează periodic şi prezenţa unui telefon mobil pornit, indiferent de reţeaua în care transmite acesta.
Dacă studenţii renunţă la deja tradiţionalul handsfree în favoarea microcăştilor wireless cu conectare prin bluetooth, montate pe timpan sau în canalul auditiv, aparatul anticopiat poate provoca leziuni, motiv pentru care "la intrarea în sală, examinaţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere că nu deţin dispozitive mobile", a declarat profesorul Florin Alexa, responsabil cu achiziţia detectoarelor.
Pentru că percheziţionarea studenţilor nu este permisă, când se observă că un candidat util