Odata cu patrunderea mai multor investitori in Romania, nevoia de oameni pregatiti a crescut la nivelul intregii tari. Pentru a-si acoperi necesarul de personal si a nu pierde cei mai buni angajati, din ce in ce mai multe firme de pe piata locala ajung la o intelegere pentru a nu recruta angajati de la concurenta, potrivit specialistilor HR.
“In prezent, tot mai multe companii se protejeaza impotriva «furtului» angajatilor valorosi. Sunt industrii de nisa unde intalnim doar cativa competitori. In aceste conditii, ei discuta si stipuleaza, de cele mai multe ori, printr-un «gentleman’s agreement», ca nu isi vor lua unii altora oamenii: vorbim, in primul rand, de manageri si de specialisti”, spune Alina Botezatu. Potrivit acesteia, companii din domenii precum financiar, IT&C, FMCG, servicii, inginerie, Real estate avertizeaza firmele de recrutare ca nu au voie sa abordeze angajatii anumitor competitori, datorita existentei acestor acorduri. De asemenea, spun specialistii in recrutare, aceasta practica este foarte des intalnita in cazul companiilor care impart acelasi parc industrial.
“Atunci cand inchiriem salile din hotel unor companii de recrutare, facem o intelegere cu ei pentru a nu recruta din personalul nostru. Pe piata de HoReCa exista o intelegere informala de a nu ne recruta personalul de la competitie. Pentru pozitiile de la nivel managerial, lansam anuntul din piata si, daca vin de la competitie, ii acceptam, dar nu facem head-hunting de la competitori”, a declarat Daniel Ben-Yehuda, general manager Ramada Plaza.
Integral in Business Standard Odata cu patrunderea mai multor investitori in Romania, nevoia de oameni pregatiti a crescut la nivelul intregii tari. Pentru a-si acoperi necesarul de personal si a nu pierde cei mai buni angajati, din ce in ce mai multe firme de pe piata locala ajung la o intelegere pentru a nu recruta