Îngheţata alterată şi alimentele depozitate necorespunzător ne pot îmbolnăvi Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare medicii recomandă evitarea ştrandurilor, a consumului de
Îngheţata alterată şi alimentele depozitate necorespunzător ne pot îmbolnăvi
Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare medicii recomandă evitarea ştrandurilor, a consumului de îngheţată depozitată în condiţii improprii şi a fast-food-urilor.
Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune frecvent întâlnită, mai ales în perioada verii, a cărei gravitate diferă de microbul care a declanşat-o.
"Semnele care ne avertizează cu privire la apariţia unei astfel de afecţiuni sunt senzaţia de greaţă, ameţelile, crampele abdominale şi diareea. Aceasta din urmă apare de obicei în decursul a 48 de ore de la consumul alimentelor sau a apei contaminate", a explicat dr. Gabriela Mărgineanu, medic de familie la Clinica "Andreea Medical Center" din Capitală.
Atenţie la ştranduri!
Alte simptome care trebuie să ne trimită la medic sunt febra, transpiraţiile reci, deshidratarea şi scaunele cu sânge, principalul semn de dizenterie.
"Apa ştrandurilor este o altă sursă de toxiinfecţii alimentare în perioada verii, deoarece în timpul înotului oamenii pot înghiţi involuntar apă din bazin. De aceea trebuie ales cu grijă locul în care se doreşte practicarea înotului", a avertizat dr. Mărgineanu.
Microbul responsabil de declanşarea afecţiunii este descoperit în urma unui examen bacteriologic. "Cel mai întâlnit microb care provoacă toxiinfecţii alimentare este salmonela. Apare mai ales atunci când sunt consumate alimente stricate, în principal cele pe bază de ou, precum îngheţata, dar şi alimente nepreparate precum ouăle, carnea de pui şi fructele de mare. Alte cauze ale apariţiei bolii sunt alimentele de tip fast-food", a afirmat dr. Gabriela Mărgineanu.
Conform