Perceptia generala privind Justitia este ca lupta eficienta impotriva coruptiei s-a cam sfarsit din lipsa de luptatori. Numai magistratii sa fie franarii?
Cand dl Basescu ii cearta pe magistrati si le da indrumari, apoi paraseste sala in tromba, infuriat, vizibil iritat, te-ai astepta la adevarate cutremure, dar, ca de obicei, totul se termina in coada de peste. Esecul Justitiei este si esecul presedintelui, pentru ca Justitia s-a aflat pe locul 1 in zonele sale de interes. Atunci, de ce o fi mergand asa de rau?
Presedintele trebuia sa spuna, franc, care sunt deficientele sistemului judiciar atunci cand le-a batut obrazul magistratilor si i-a mustruluit. Oricum, a venit vremea ca presedintele sa iasa din sfera atacurilor generale si sa dezvaluie dosarele prost facute de procurori si cele "deliberat" intarziate de judecatori. Numai ca, in lupta sa cu coruptia, chiar si presedintele s-a folosit din plin de dosarele prost intocmite (si la care s-a lucrat ani de zile) si degeaba acuza acum modul in care magistratii inteleg sa lupte cu coruptia. Ne-am saturat de generalitati. Presedintele trebuie sa ne spuna ce magistrati si politisti lucreaza mana in mana cu mafia.
Nu putem vorbi despre esecul Justitiei – cat de "exigent" si-ar dori sa fie presedintele, care-i acuza intotdeauna pe altii de demagogie – cand cei care intrupeaza legea, magistratii, buni si rai, sunt judecati la gramada. Or mai fi cativa magistrati (din 6.000), care fac tranzactii cu actul de justitie, dar asta nu inseamna ca tot sistemul este corupt. Fara magistrati care-si exercita cu corectitudine functia si nu cu slugarnicie sistemul juridic era de mult prabusit.
Ceea ce a spus presedintele cand a mai bifat succesul unei iesiri la rampa a fost corect, dar si anul trecut – tot in prima duminica din iulie – a certat Justitia si s-a napustit cu aceleasi aprecieri n