Zilnic, sute de români care locuiesc în străinătate vor să-şi înscrie, în registrele româneşti, actele de stare civilă ori să-şi schimbe numele. Sursa: Reuters
Sute de români care muncesc ori s-au stabilit de ani buni în străinătate iau cu asalt, zilnic, ghişeele Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP) pentru a-şi înscrie în registrele româneşti actele de stare civilă (certificate de căsătorie, certificate de naştere pentru copii) ori, pur şi simplu, pentru a-şi schimba numele într-unul „cu rezonanţă“ peste graniţă.
„Potrivit legii, actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, pot fi luate în considerare în ţară doar dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. (...) Actuala lege mai prevede că este interzisă transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civilă şi menţiunilor primite din străinătate fără aprobarea INEP. Aşa se face că, în primul trimestru al acestui an, am soluţionat nu mai puţin de 8.948 de dosare, iar în trimestrul al doilea - 9.364. Concret, în acest moment, la noi sunt înregistrate, zilnic, 200 de dosare, angajaţii noştri soluţionând, în medie, 170“, au precizat oficialii INEP.
Potrivit acestora, numărul cererilor va creşte şi mai mult, începând de săptămâna viitoare, când majoritatea românilor care lucrează în străinătate vin să-şi petreacă vacanţele acasă.
Alte nume, pentru mai mult respect
Celor care solicită înscrierea actelor de stare civilă în registrele româneşti li se adaugă şi români stabiliţi de ani buni în străinătate, care vor acum să-şi schimbe numele „pentru rezonanţă, pentru recunoaştere sau pentru mai mult respect“, după cum susţin oficialii de la Evidenţa Persoanelor.
„Sunt foarte multe solicitări de acest gen, în special din partea unor persoane cu dublă cetăţenie româno-americ