Ioan Şoiom, un român plecat în Germania în urmă cu aproape 30 de ani, a revenit în ţară imediat după Revoluţie şi a decis să construiască o casă de vacanţă în mijlocul naturii.
Ioan Şoiom, un român plecat în Germania în urmă cu aproape 30 de ani, a revenit în ţară imediat după Revoluţie şi a decis să construiască o casă de vacanţă în mijlocul naturii. Locul cel mai potrivit pe care l-a găsit mureşeanul a fost Valea Ierii din munţii Apuseni.
Amenajarea turistică din judeţul Cluj îmbină elemente din zona rurală a Alpilor şi din ţările nordice. Construcţia a fost realizată din lemn, iar curtea interioară este pavată cu piatră de râu.
Clădirea este acoperită cu o izolaţie de iarbă şi pământ, menită să păstreze răcoarea pe timpul verii şi căldura în perioada de iarnă. De asemenea, pereţii de piatră ai clădirii sunt dubli. Pentru a avea o pensiune sută la sută ecologică, proprietarul intenţionează să monteze câteva instalaţii de captare de energie eoliană şi solară.
Un mureşean plecat în Germania a amenajat o casă de vacanţă pe un pârâu din Valea Ierii, judeţul Cluj, combinând elemente din zona rurală din Alpi şi din ţările nordice
Concepută iniţial numai pentru uz personal, pensiunea din Valea Ierii stă acum la dispoziţia clujenilor. Amenajarea aduce cu o celebră casă americană, brăzdată de ape.
Valea Ierii este unul din locurile montane cele mai căutate de clujeni, în special la sfârşitul săptămânii. Chiar la intrarea în comuna Valea Ierii, o amenajare turistică îţi atrage privirea.
Turiştii care intră pe aleea pietruită şi fixată în lemn, la Pensiunea Lara, descoperă un restaurant din lemn, pe malul unui lac. Apoi, pe partea opusă zăresc două clădiri cu locuri de cazare. În spatele curţii decorate cu lemn, piatră şi verdeaţă, se află plasate discret mai multe mese sculptate din lemn, pe sub care se scurg mai mu