La Muzeul National Cotroceni sunt deschise, pana pe data de 22 iulie 2008, doua expozitii ce se completeaza una pe alta: "Mode si vesminte la Curtea Regala a Romaniei" si "Familia Regala din Romania in carti postale ilustrate". Prin felul de expunere a pieselor vestimentare, pe manechine, liber, spatiul prinde viata si ofera imaginea unei receptii sau ceremonii de curte.
Astfel, palatul isi recapata caracterul aulic, pierdut in anii democratiei populare, inceputi in 1948, si ai "democratiei originale" de dupa 1989. Costumele de ceremonie sau toaletele de curte provin din colectia muzeului gazda si a Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I", iar cele de folosinta generala a societatii contemporane regalitatii - in special din anii 1920-1940 - provin din colectia Adina Nanu.
Desi locatarii principali ai Palatului Cotroceni au fost principii mostenitori Ferdinand si Maria - ale caror obiecte personale sunt prevalente - in expozitie exista si cateva obiecte ce au apartinut Reginei Elisabeta, celebra Carmen Sylva. Astfel, poate fi vazut un evantai, un cos pentru lucrul de mana - activitate "de cenaclu" a reginei-poete, inconjurata de doamnele de onoare, cu care intretinea conversatii pe subiecte literare sau muzicale -, voalul si diadema de lamaita, cu petale de argint, purtate la celebrarea nuntii de argint. O livrea de gala a membrilor echipajului regal, cu galoane de argint in care era tesuta stema tarii, sta asezata langa usa, ca si cand valetul respectiv astepta sa fie chemat sa urce pe capra sau la spatele landoului cu care suveranii se deplasau la solemnitati. Uniforma de comandant onorific a Regimentului 4 Rosiori pe care o purta adesea Principesa Maria, la parazile de 10 Mai, se afla alaturi de mica uniforma de caporal de vanatori pedestri ce apartinuse fiului ei, viitorul Rege Carol II. In preajma puteau fi admirate, cu duiosie in suflet, rochi