Inflatia lunara a fost in iunie de 0,28%, cel mai redus nivel din ultimul an, ceea ce a dus inflatia anuala la 8,61%, analistii apreciind ca evolutia este in ton cu asteptarile, singurele produse cu o scumpire atipica fiind fructele proaspete.
Un ritm mai lent de crestere a preturilor, de 0,14%, a fost inregistrat in iunie 2007. Preturile alimentelor au urcat in iunie cu 0,32%, din aceasta grupa fructele proaspete avand cel mai accelerat avans, respectiv 7,7%, potrivit datelor furnizate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Ponderea fructelor proaspete in indicele preturilor de consum este insa de doar 1,05%. In acelasi timp, citricele s-au ieftinit.
Analistii apreciaza ca evolutia preturilor la fructe este una sezoniera, fiind influentata si de anticipatiile pietei, de perceptia agricultorilor privind pretul.
In ultimii cinci ani, preturile fructelor proaspete, aferente lunii iunie, au urcat cu procente cuprinse intre 6% in 2007 si 9,1% in 2003.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, spune ca o posibila explicatie este legata de faptul ca preturile primelor fructe din productia interna aparute pe piata, precum caise, cirese, pepeni, sunt, in general, foarte ridicate.
"In ansamblu, pare explicabila evolutia indicelui grupei produselor alimentare. In detaliu insa este discutabil comportamentul fructelor proaspete, unde pentru a lamuri situatia, autoritatile ar trebui sa explice diferenta dintre fructe proaspete si citrice. Oricum, pe ansamblu, evolutia preturilor din iunie, in termeni lunari, este discutabila", spune si economistul-sef al BRD, Florian Libocor.
Consumul anual de legume si fructe ajunge la un milion de tone, circa 60% dintre acestea fiind reprezentate de produse din import, potrivit autoritatilor in domeniu.
"600.000 de tone de legume si fructe vin in fiecare an din import si asta pent