Centrul comercial "El Corte Ingles", din Castellon, a găzduit miercuri, 9 iulie, conferinţa "Contele Dracula, între mit şi realitate", susţinută de profesorul de istorie Marin
Centrul comercial "El Corte Ingles", din Castellon, a găzduit miercuri, 9 iulie, conferinţa "Contele Dracula, între mit şi realitate", susţinută de profesorul de istorie Marin Pruteanu.
La eveniment au participat Liviu Popa, consulul României în Castellon, Nicoleta Enache, reprezentant al Biroului Judeţului Dâmboviţa, Domingo Quesada, director adjunct la "El Corte Ingles", şi clienţi ai mall-ului.
Marin Pruteanu a făcut o scurtă prezentarea istorică a voievodului Vlad Ţepeş, după care a descris cum a ajuns acesta să fie numit Contele Dracula de către scriitorul irlandez Bram Stocker, în cartea sa, "Dracula".
În final, profesorul a făcut un rezumat al acestui volum, care este pe locul trei în topul celor mai citite cărţi, după Biblie şi operele lui Shakespeare.
"Probabil Bram Stoker s-a hotărât pentru numele de Dracula după ce a citit o lucrare aparţinând lui William Wilkinson, numită "Principalities of Wallachia and Moldova (1820). În studiul lui Wilkinson, se vorbea de un voievod numit Drăculea, care şi-a apărat ţara de turci.
Se pare că scriitorul irlandez doar i-a împrumutat numele, transformat în Dracula, care iniţial era Contele Vampir. Toată acţiunea romanului lui Bram Stoker este plasată în Transilvania, la Bistriţa, pe valea Bârgăului, în Pasul Tihuţa", a spus Pruteanu.
Profesorul Marin Pruteanu (35 de ani), originar din Bucureşti, a ajuns în Spania acum aproximativ un an, când soţia sa a fost angajată la Spitalul General din Valencia. În prezent, este membru al Asociaţiei Nou Horizont şi organizează, cu ajutorul acesteia, evenimente culturale pentru a face cunoscute tradiţiile şi cultura românească în Spania.