România ocupă locul cinci în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene la capitolul independenţei faţă de resursele energetice externe, potrivit datelor Biroului de Statistică al Comisiei Europene, Eurostat. Cu doar 29% din energia necesară importată suntem întrecuţi în clasament de Danemarca, Polonia, Marea Britanie şi Cehia. Ţările cele mai vulnerabile sunt Cipru (care are importuri mai mari decât consumul), Malta, Luxemburg şi Irlanda, cu importuri de peste 90% din totalul energiei consumate.
Rusia şi, în proporţie mai mică, Norvegia, sunt cele mai importante surse de alimentare ale blocului comunitar, asigurând împreună 50% din petrolul şi 63% din gazele necesare UE.
Uniunea se bazează în continuare pe energia produsă de centralele nucleare (29% din total), urmată de cărbuni şi gaze, resursele regenerabile reprezentând doar 15% din energia produsă.
Proiectele energetice anunţate ar putea diminua şi mai mult dependenţ a României de resursele externe. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor dubla din 2013 capacitatea de producţie a energiei nucleare din România, autorităţile luând în calcul şi construcţia celei de-a doua centrale nucleare. Investiţiile în termocentrale şi câmpuri eoliene vor aduce noi capacităţi de producţie, iar proiecte precum gazoductul Nabucco, oleoductul Constanţa-Trieste sau cablul submarin care ne va lega de Turcia vor diminua dependenţa de resursele ruseşti.