Unul dintre cei mai lucizi si interesanti regizori contemporani, Radu Muntean ne-a oferit pana acum doua lungmetraje de exceptie: Furia si Hartia va fi albastra. Cu atat mai asteptat e Boogie, prezentat la Cannes, achizitionat in Franta, aplaudat la TIFF, selectionat deja in numeroase festivaluri si programat pentru premiera la toamna.
- Cum ajunge filmul romanesc la spectatori in momentul de fata? Unii dintre ei descarca filme de pe net si nu intra la productii romanesti pentru ca le au deja, altii nu intra la filmul autohton din principiu, spunand - fara sa-l vada - ca e mizerabilist si ca s-au saturat. Pe ei cum ii convingem?
- O prejudecata si una, si alta. Trebuie sa muncim toti la asta. Si noi, si voi, si CNC-ul, si cei care fac salile de cinema, ca sa schimbam preconceptiile astea. Eu pot doar sa incerc sa fac filme cat mai bune, dar nu pot decat sa fiu cinstit cu mine. Cand o sa consider ca nu mai am ceva de spus, sper sa ma retrag la timp.
- Oamenilor le e frica sa se regaseasca pe ecran?
- Oamenii sunt comozi, prefera sa ingurgiteze clisee. Cu asta au fost crescuti, asta au fost invatati, este incomod sa afli ca esti asa. Si la Boogie am auzit reactii gen: "Mi-a placut filmul, dar m-a enervat ingrozitor. Dar chiar asa sunt barbatii?" Pe de-o parte, exista voci care spun ca sunt personaje ca oricare altele, oameni care n-au nimic extraordinar, iar pe de alta parte unii zic: "Nu stiam ca barbatii sunt asa!" Cum adica? Poate te-ai pacalit si nu ti-e usor sa accepti o realitate de tipul asta. Asa s-a intamplat si la Hartia... "Cum adica - mi s-a reprosat - faci un film despre revolutie si nu faci un film cu eroi? Cu oameni care isi dau viata pentru o cauza nobila?" Eu am fost soldat in revolutie, stiu foarte bine ce am trait, ce am simtit, cum era sa mor si asa mai departe. Deci nu poate sa-mi spuna nimeni cum trebuia sa fac.