Noua lista de medicamente de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, va intra in vigoare incepind cu data de 15 iulie 2008. Ea a fost aprobata in sedinta de Guvern din 9 iulie si urmareste, potrivit Ministerului Sanatatii, cresterea accesului echitabil al pacientilor la medicamente, monitorizarea mai eficienta a prescriptiilor medicale prin introducerea de protocoale terapeutice pentru afectiunile cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, cit si cresterea calitatii tratamentului si scaderea costurilor cu spitalizarea.
Ca si pina acum, lista cuprinde denumirile comune internationale si este alcatuita din sublistele A, B si C.
Sublista A contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 90% din pretul de referinta si este formata doar din medicamente generice.
Noua lista A are 156 de noi DCI-uri (denumiri comune internationale) fata de 119 cite continea pina acum. De altfel, fiecare grupa terapeutica (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, uro-genital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, dermatologice) a beneficiat de introducerea unor DCI-uri noi.
Sublista B contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, in regim de compensare 50% din pretul de referinta si este formata preponderent din medicamente originale, la care se adauga si unele generice, iar noua lista va avea 216 DCI-uri fata de 148.
Sublista C este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare 100% pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate si are trei sectiuni, care vizeaza
tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, programele nationale de sanatat