ANALIZĂ ● Producţie în scădere, importuri costisitoare
Producţia de fructe autohtone este într-o scădere continuă. În plus, temperaturile scăzute din martie au "muşcat" puternic din fructele timpurii. Prin urmare, pe mesele românilor au ajuns doar 10%-15% din potenţialul de producţie de vişine, cireşe, caise şi prune timpurii.
ANALIZĂ ● Producţie în scădere, importuri costisitoare
Producţia de fructe autohtone este într-o scădere continuă. În plus, temperaturile scăzute din martie au "muşcat" puternic din fructele timpurii. Prin urmare, pe mesele românilor au ajuns doar 10%-15% din potenţialul de producţie de vişine, cireşe, caise şi prune timpurii.
Românii consumă foarte puţine fructe şi legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform unei statistici realizate luna trecută de Eurostat, biroul de statistică al UE. Astfel, în ţara noastră s-au consumat în medie între 2005 şi 2007 puţin peste 40 de kilograme de fructe şi legume proaspete pe an, adică aproximativ jumătate din media Uniunii Europene. O cauză importantă a consumului redus este declinul continuu al sectorului horticol din România, după 1989.
DECLIN. "La ora actuală, România mai asigură din producţia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Mărul şi prunul merg destul de bine, dar în rest îmbătrînirea livezilor, retrocedările, care au făcut ca multe unităţi să fie părăsite, şi-au pus amprenta. Sectorul este într-un declin puternic şi doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situaţia", ne-a declarat Aurel Tănase, directorul general al Interprofesionalei de Legume şi Fructe din România. Printre cele mai afectate fructe sînt cireşele, a căror producţie a scăzut de la 5.000-6.000 de tone înainte de 1989 la sub 1.000 de tone în prezent. Anul acesta, producţia de cireşe, vişine, caise, prune timpurii a f