Mii de volume în limba română pot fi citite online sau descărcate gratis, fără acordul editurilor. Concurată de cartea digitală, cea tipărită se va refugia în ediţii de lux. Sursa: AFP Photo
La patru ani după ce primul e-Book reader („cititor de cărţi”) pentru volumele digitale a apărut pe piaţă, la Sony, editorii din lumea întreagă se precipită la mese rotunde: în câţi ani va intra în agonie cartea tipărită?
Un raport înaintat pe 30 iunie Ministerului Culturii din Franţa de către Bruno Patino, directorul publicaţiei „Télérama”, precizează că trecerea la digital e „cea mai importantă mutaţie în universul scriiturii, de la invenţia lui Gutenberg, în secolul al XV-lea”. Cartea tradiţională nu va muri, conchide raportul, dar se va refugia în ediţii de lux. În ţara noastră, procesul pare lent, însă apetitul românilor pentru tehnologii de ultimă oră i-ar putea lua prin surprindere pe editori.
e-Book-urile, la modă
În România, fenomenul nu îngrijorează cu adevărat încă pe nimeni, deşi titlurile disponibile pe Internet se înmulţesc rapid. Există câteva site-uri pe care poţi lectura volume gratis: carti.x6.ro (10.000 de titluri!), liternet.ro, www.globusz.com, www.agonia.ro, www.scribd.com, thepiratebay.org, „Cred că în maxim zece ani (dar am fost uimit de viteza de intrare a i-Podurilor în România) vom fi la fel de obişnuiţi să citim pe ecranul unor dispozitive electronice ca şi pe hârtie. Cred că volumele tradiţionale vor continua să existe, dar vor trebui să se reinventeze cumva pentru a continua să atragă”, explică Răzvan Penescu, iniţiatorul site-ului Liternet, unde au fost publicate 250 de volume online, în şase ani.
El se declară sceptic că inflaţia de cărţi va încuraja cu adevărat cititul. „Mai cred şi că cititorii vor deveni mult mai selectivi, accesibilitatea cărţilor în format electronic s-ar putea să