» Indicele preturilor de consum a inregistrat in luna iunie cel mai redus nivel din acest an, de 0,28%, fiind tras in sus de scumpirea fructelor proaspete, a carnii si a combustibililor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
» Fata de anul trecut, fructele proaspete s-au scumpit cu 31,5%, dar in lunile viitoare produsele agroalimentare s-ar putea ieftini.
Desi suntem in plin sezon al fructelor proaspete, acestea s-au scumpit cel mai mult in ultima luna, cu 7,77%, fiind urmate la mare distanta de carnea de porc si de vita, unde scumpirile au fost de 1,96%, respectiv de 1,10%. De asemenea, pe fondul urcarii pretului petrolului la maxime istorice, combustibilii din Romania s-au scumpit cu 1,26%. Preturile marfurilor alimentare au urcat in iunie cu 0,32%, ale produselor nealimentare cu 0,28%, in vreme ce serviciile s-au scumpit cu 0,19%.
"Cresterile mai mari de pret din iunie la fructele proaspete si combustibili au fost compensate totusi de ieftinirile la cartofi (cu circa 5%), oua (cu peste 5%) si alte alimente. Rata anuala a inflatiei pe alimente a ramas la 11,1%, semn ca de acum inainte am putea avea o influenta pozitiva din preturile la alimente. Au fost tari precum Turcia, unde fructele s-au ieftinit cu 3,4%, cu o influenta importanta asupra inflatiei, care a luat-o in jos", a declarat Nicolae Chisdeciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
La sfarsitul lunii iunie inflatia anuala s-a accentuat la 8,61%, avand ca principale motoare scumpirea alimentelor cu 11,77% si a serviciilor cu 8,71%. Un ritm mai temperat de crestere anuala s-a inregistrat pe partea marfurilor alimentare, de 5,87%.
"Desi fructele proaspete au consemnat scumpiri semnificative in iunie, pe viitor potentialul de ieftinire este foarte mare. De asemenea, din iulie majoritatea preturilor produselor agroalimentare ar putea