Estera Dobre, reprezentanta României în competiţia de lupte libere a Olimpiadei de la Beijing, provine dintr-o familie numeroasă din Jimbolia.
Există o lege nescrisă potrivit căreia mari sportivi ajung cei care provin din familii modeste, fără prea multe posibilităţi materiale. Dorinţa acestora de a se ridica şi de a-şi depăşi condiţia este însoţită şi de un spirit de sacrificiu pe care ceilalţi oameni cu greu îl înţeleg. Un astfel de exemplu este bănăţeanca Estera Dobre, practicantă de lupte libere. La 21 de ani, cea mai bună luptătoare din ţară a reuşit să obţină biletele de avion pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, după turneul de calificare de la Haparanda, din Suedia.
Părinţii nu au ştiut despre pasiunea Esterei
Estera Dobre provine dintr-o famile de oameni credicioşi din Jimbolia (localitate aflată lângă graniţa cu Ungaria) şi are nu mai puţin de 16 fraţi, ea fiind a zecea născută. Maria Dobre, mama sportivei, povesteşte că Estera a fost mereu un copil iute. „La nouă luni fugea pe picioare. Îi dădeam drumul pe covor, iar ea se ridica şi alerga. A fost mereu isteaţă. În clasa a II-a îi plăcea să sape grădina şi nu o făcea de dorul lelii“, povesteşte Maria Dobre.
Chiar dacă face parte dintr-o familie numeroasă, Estera Dobre nu a dus lipsă de nimic. „Nu am pus pe masă salam, mezeluri. Dar aveam vacă, care dădea lapte şi brânză. Făceam numai mâncare gătită. Nu le dădeam bani să cumpere prostii. Şi se pare că i-a ajutat foarte mult, pentru că toţi sunt voinici“, se mândreşte Maria, mama sportivei.
Părinţii Esterei nu au ştiut că fiica lor vrea să facă lupte libere şi au fost puşi în faţa faptului împlinit după primul antrenament. Când au aflat, a fost mare zarvă în casă. Ce să caute o fetiţă la un sport atât de dur? „Mi-a spus: mamă, învăţ bine, fac totul în casă şi fără să-mi ceri. E timpul meu li