Aproape 30 de aparate de filmat, vechi de peste 100 de ani, sunt expuse pe strada Lăpuşneanu din centrul Iaşiului.Expoziţia a atras deja sute de vizitatori, cinefili sau simpli curioşi să
Aproape 30 de aparate de filmat, vechi de peste 100 de ani, sunt expuse pe strada Lăpuşneanu din centrul Iaşiului.Expoziţia a atras deja sute de vizitatori, cinefili sau simpli curioşi să vadă istoria cinematografiei.
Vedeta expoziţiei este un aparat de proiecţie marca Lumiere, care în ciuda vârstei de 125 de ani, continuă să fie într-o stare la fel de bună ca atunci când proiecta, în premieră, filmele lui Charlie Chaplin.
"Pe acest aparat se punea un film de 16 milimetri, iar o persoană trebuia să-l manipuleze în aşa fel încât mişcarea să ajungă la 24 de imagini pe secundă.
Este un aparat manual, iar reglarea timpului era importantă pentru asigurarea vitezei", povesteşte Dumitru Grumăzescu (foto), proprietarul aparatului şi organizatorul expoziţiei.
Un astfel de film dura de la 3 la 11 minute. Mişcările personajelor erau sacadate, iar dialogul dintre ele apărea în partea de jos a ecranului.
Aparate donate Palatului Culturii
"Râd şi acum copios când îmi amintesc momentul în care bunicul mi-a povestit reacţia oamenilor atunci când au văzut primul film.
Era un scurt metraj de câteva minute care arăta sosirea unui tren.
Oamenii aflaţi în sală s-au speriat atât de tare, crezând că trenul vine spre ei, încât s-au ascuns sub scaune", ne-a spus un ieşean trecut de 60 de ani, care admira expoziţia cu aparatură cinematografică.
Pe 30 august, la închiderea expoziţiei, organizatorul susţine că va dona o parte din aparate Palatului Culturii din Iaşi.