Orice persoana este jenata atunci cand pe mainile sau pe picioarele ei apar negi. Dar, trebuie specificat ca acestia nu sunt daunatori, doar ca sunt inestetici. Medicul dermatolog, Alexandru Stroe, spune ca negii sunt excrescente ale pielii, care sunt inofensive si sunt produse de papiloma virus. Acest virus patrunde in organism prin intermediul unor leziuni aflate la nivelul pielii. Astfel, se produce o crestere rapida a stratului exterior al pielii si rezulta negul sau veruca. In mod normal, negii dispar in cateva luni sau ani (in cazuri extreme).
Dupa cum se stie, cei mai afectati sunt copiii si adolescentii. In functie de locul unde apar, negii sunt de mai multe tipuri. Pot fi negi comuni (intalniti, mai ales, pe maini si sunt gri-maro), negi plantari (se dezvolta pe talpa si sunt durerosi atunci cand pasiti), negi periungheali (apar in jurul unghiilor de la picioare), negi genitali, negi plani (apar pe fata si pe membre) si negi filiformi (apar in jurul gurii). In general, negii apar in urma contactarii virusului papiloma din mediul inconjurator, dar acestia se pot lua si prin folosirea in comun a prosoapelor sau a obiectelor personale, prin act sexual sau prin contact tegumentar cu zona afectata. Infectia cu papiloma virus poate avea loc si la dusuri, vestiare, piscine si stranduri.
Este foarte important ca negii sa nu fie confundati cu alte afectiuni ale pielii, sustin specialistii. De exemplu, negii pot fi confundati cu bataturile, cu acrocordonurile (sunt bucati de piele pediculate care apar dupa 40 de ani), cu keratozele seboreice (excrescente necanceroase ale pielii cu aspect pastos) sau cu cancerul de piele. Acesta din urma apare ca o excrescenta a pielii, ca o alunita sau ca o rana care nu se vindeca. Negul devine vizibil cu ochiul liber la noua luni de la infectia cu papiloma virusul. Acestia apar foarte rar la persoanele in varst