Ministrul britanic al Apararii, Des Browne, a declarat joi ca se opune stabilirii unui calendar pentru retragerea fortelor militare din Irak, asa cum a cerut recent premierul irakian Nuri al-Maliki, relateaza France Press. "Nu sunt un adept al calendarelor in medii operationale atat de fluctuante precum Irakul sau Afganistanul. Aceste decizii depind de conditiile din teren si se bazeaza pe sfaturile comandantilor de la fata locului", a declarat Des Browne, intr-o conferinta de presa. Statele Unite si Irakul negociaza un acord care sa stabileasca prezenta pe termen lung a trupelor americane dupa data de 31 decembrie 2008.
Muaffak al-Roubaie, un oficial irakian de rang inalt, a declarat marti ca Executivul irakian nu va accepta un acord care sa nu mentioneze o data specifica pentru retragerea completa a trupelor straine. Presedintele american, George W. Bush, se opune insa unui astfel de calendar. Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Gonzalo Gallegos, a respins marti elaborarea unui calendar precis privind retragerea. Marea Britanie are circa 7.800 de militari in Afganistan, majoritatea stationati in provincia Helmand, din sudul tarii. In Irak sunt circa 4.000 de militari britanici, in principal in apropiere de orasul Basra (sud).
Ministrul britanic al Apararii, Des Browne, a declarat joi ca se opune stabilirii unui calendar pentru retragerea fortelor militare din Irak, asa cum a cerut recent premierul irakian Nuri al-Maliki, relateaza France Press. "Nu sunt un adept al calendarelor in medii operationale atat de fluctuante precum Irakul sau Afganistanul. Aceste decizii depind de conditiile din teren si se bazeaza pe sfaturile comandantilor de la fata locului", a declarat Des Browne, intr-o conferinta de presa. Statele Unite si Irakul negociaza un acord care sa stabileasca prezenta pe termen lung a trupelor amer