» Dupa sase luni, randamentele fondurilor cu plasamente insemnate pe piata de capital raman negative.
» Cei mai castigati au fost investitorii care au ales fonduri conservatoare – obligatiuni sau monetare.
In piata de capital se spune ca preturile actiunilor si vanzarile de aspirina sunt invers proportionale. Cu cat scad mai mult preturile, cu atat vanzarea celebrelor buline creste pentru ca sunt mai multi investitori care au dureri de cap (la propriu!). E mai degraba o ipoteza amuzanta decat o terorie serios fundamentata dar, uneori, descreteste fruntile brokerilor si ale investitorilor catraniti de randamentele sub asteptari.
Fondurile de investitii au incheiat un semestru pe care investitori si administratori, deopotriva, vor dori probabil sa il uite cat mai repede, dupa ce vor fi tras invataturile de rigoare. Cu scaderi care trec chiar de 40%, randamentele dupa primele sase luni au dat si dau inca puternice dureri de cap celor care si-au plasat banii pe piata de capital mai cu seama in ultimul an. Istoria celor 12 luni nu joaca rol de analgezic, dar ne ajuta sa intelegem.
Iulie 2007 ramane luna maximelor istorice de la bursa si, implicit, a valorii unitatilor de fond, dar si reperul punctului de inversare a tendintei de crestere care, pana vara trecuta, aducea satisfactie investitorilor. Pe 19 iulie anul trecut, indicele american Dow Jones intepa pragul psihologic de 14.000 de puncte, iar brokerii notau cu satisfactie un nou maxim istoric. Cu vantul de peste ocean in panze, Bursa de la Bucuresti se indrepta indraznet catre teritorii necalcate pana atunci. BET se apropia de 11.000 de puncte, iar BET-FI trecea de 95.000 de puncte. Optimistii, care pariau deja pe suta de mii, nici nu banuiau ce dus rece aveau sa primeasca in toiul verii. Semnalul a fost dat de inmultirea vestilor proaste venite din SUA pe seama credi