Pentru ca a stirnit numeroase reactii care risca deja sa ignore insusi obiectul ei, dar si pentru ca in forma publicata intial e destul de greoaie, rezum aici analiza mea intitulata “PSD cistiga alegerile din toamna”, aparuta in data de 3 iulie 2008 in ziarul Cotidianul .
Noul sistem electoral, indiferent cum l-am numi, produce citeva schimbari importante in privinta mecanismelor care conduc catre sau influenteaza decizia de vot.
Votul eliminatoriu
Mecanismul deciziei de tip “si-si” specific alegerilor in sistem de lista e inlocuit de unul de genul “ori-ori”. Schimbarea e determinata de presiunea diferita pe care o resimte alegatorul in cele doua situatii. In sistem de lista votezi cu cine-ti place sau, cum se-ntimpla multora, cu raul cel mai mic, dar votul tau nu e eliminatoriu. Daca partidul pentru care ai votat trece pragul electoral votul tau nu risca sa fie anulat de cele acordate celorlalte partide care la rindul lor au sarit pragul, pentru ca toate se aleg cu cel putin un mandat. In noul sistem, votul tau e decisiv. Ori cistiga cel pe care l-ai votat si-l ai in Parlament ori pierde si-l au adversarii pe unul de-al lor.
De ce e importanta aceasta diferenta?
Pentru ca ea antreneaza la rindul ei o serie de alte consecinte care-si vor pune amprenta pe rezultatul final al alegerilor. Iar cea mai importanta dintre ele tine de ceea ce am numit factorii de influenta a electoratului. Sustin in analiza mea ca acestia se transfera, din punctual de vedere al ponderii pe care o au, de la nivel national la nivel local. Votul pe lista de partid in circumscriptii mari (judete) e influentat preponderent de mesajul explicit transmis de partid la nivel national si implicit de personalitatea liderilor sau liderului sau. Ponderea acestor influente scade semnificativ in noul sistem lasind loc mai mult factorilor locali.
Triunghiurile de aur @N_P