Locul lor de obarsie a fost pe malurile Mediteranei, de unde s-au raspandit in toate tarile batranului continent.
Racoritor si usor digerabil, dovlecelul are ceva din briza si spuma marina, topindu-se la fel de repede pe orizontul de smalt al cratitei in care-l gatim. Nu facem o metafora gratuita. Delicatetea lui ne obliga sa-l preparam cu menajamente, curatandu-i coaja pe razatoare (nu cu cutitul), asociindu-l cu unt topit (nu cu untdelemn, care-l face gretos) si marar (nu patrunjel). Extrem de prielnic cailor digestive, fiert si facut piure, el este un diuretic de forta, indicat mai ales in bolile de rinichi. Semintele de dovleac au proprietati vermifuge, desfacute din coaja si pisate sau rase, amestecate cu zahar sau usturoi.
Dovlecei rasi, cu branza telemea
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 dovlecei mijlocii, 100 g unt, 150 g telemea rasa, marar tocat.
Mod de preparare: se curata dovleceii de coaja, se dau pe razatoarea mare si se calesc in untul incins. Se lasa sa mijoteasca 10 minute sub un capac. Se dau deoparte, se presara peste ei branza telemea rasa pe razatoarea cea mare, maratul tocat. Se pot manca fie ca felul I, fie ca garnitura langa fripturi.
Dovlecei albanezi cu carne
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g carne macra, 6 dovlecei mari sau un kilogram dovlecei cu floare, 2 cepe, sare, 500 g rosii, unt, o ceasca smantana.
Mod de preparare: carnea se taie felii subtiri si se bate ca pentru snitele; dovleceii se curata, se taie rondele (daca sunt mari) sau in doua, pe lung, daca sunt cu floare in varf, se toaca ceapa marunt, rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie felii. Se ia o cratita in care se aseaza pe straturi alternative: carnea, dovleceii, ceapa tocata, un praf de sare raspandit uniform, rosiile taiate felii. Se umple cu apa (cat sa acopere straturile), in care se pu