AVANPREMIERĂ ● La Sighişoara, Tîrgul Meşteşugarilor anunţă Festivalul Medieval
Tîrgul Meşteşugarilor din acest an a fost plasat "strategic", în Cetatea Medievală, unde s-au organizat ateliere de creaţie. Aici s-au înscris prichindeii sighişoreni sau de aiurea, doar pentru a învăţa cum e cu arta tradiţională.
Turiştii care au trecut în ultimele zile prin Sighişoara au avut ocazia de a pleca acasă cu un suvenir autentic. Toate expoziţiile au fost cu vînzare, iar exponatele sînt lucrate manual. Tîrgul este astfel o alternativă la omniprezentele tarabe unde se vînd kitschuri de toate felurile şi culorile. Cele mai cumpărate produse au fost brăţările din lemn sau din piele şi cămăşile de in. Mulţi au preferat icoanele tradiţionale, pictate pe lemn sau pe sticlă. În plus, pe tot parcursul tîrgului, muzeul de istorie a găzduit o expoziţie de costume populare, iar "aroma tradiţiei" a fost completată de muzica şi dansurile populare din zonă.
CONTINUITATE. Evenimentul, organizat de Fundaţia Veritas în colaborare cu Muzeul de Istorie Sighişoara, a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie, desfăşurîndu-se în perioada 10-12 iulie. La tîrg au participat 35 de meşteşugari veniţi din judeţele Mureş, Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Sibiu, Cluj şi Suceava. Aceştia au expus spre vînzare piese de ceramică, sculptură în lemn, modelaj în lut, sticlă decorativă, pictură pe lemn, ouă încondeiate, tapiserie şi multe altele. În fiecare zi a tîrgului meşterii au organizat cîte un atelier de creaţie, iar ucenicii au încercat să deprindă arta meşteşugurilor străvechi. "Tîrgul Meşteşugarilor a fost gîndit ca o acţiune culturală atît pentru comunitate, cît şi pentru turişti, un eveniment care să fie un prilej de comunicare între meşterii populari, o piaţă de desfacere pentru obiectele de artizanat, o acţiune care îmbină tradiţia artei populare a meşteşugului cu