Se incinge batalia pentru DNA. Mai sunt doar cateva saptamani pana cand mandatul lui Daniel Morar va expira si urmeaza fie o reconfirmare, fie o inlocuire.
Schimbarea sau reconfirmarea va fi precedata, pe 23 iulie, de prezentarea raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania, document despre care deja se vorbeste cu mare pesimism, cat se poate de intemeiat de altfel, la Bucuresti. Este deja o certitudine ca raportul va fi critic si va recomanda continuarea monitorizarii Romaniei.
Va fi o palma, desigur, mai mica decat ar fi fost clauza de salvgardare, dar extrem de usturatoare avand in vedere ca este rusinos pentru o tara membru cu drepturi depline al UE sa aiba probleme atat de grave in justitie incat sa se impuna o astfel de masura.
In plus, cei cat de cat avizati stiu ca dezastrul nu e total, adica am scapat de clauza doar pentru ca, in acest moment, Comisia Europeana are destule belele cu Tratatul de la Lisabona pentru mai fi dispusa sa recunoasca si intreaga dimensiune a greselii facuta prin admiterea Romaniei.
Surse de la Bruxelles spun ca raportul va acuza in termeni duri, in primul rand, ineficienta luptei anticoruptie. Raportul va vorbi, se pare, despre procedurile privind imunitatea, despre deciziile Curtii Constitutionale, despre eschivele incununate de succes ale suspectilor de coruptie.
Acelasi raport spune insa ca DNA, in special, si parchetul, in general, sunt "campionii" luptei anticoruptie, singurii care incearca sa-si faca in mod real treaba, dar sunt impiedicati de factorul politic.
DNA, sub tunuri
De partea cealalta, in tara, DNA este deja supus unui atac cu mortiere dinspre CSM. Ancheta Consilului Superior al Magistraturii a ajuns la concluzia indubitabila ca DNA a dat presei celebrul film din cazul Remes.
Foarte posibil ca de acolo sa fi p