"Glamour"-ul anilor farma tinde sa apuna, candidatii nu mai vaneaza doar pozitiile din aceasta industrie. Pachetele de beneficii si compensatii sunt din ce in ce mai competitive si migratia din si spre alte domenii apare tot mai frecvent, spune
Solutia la aceasta situatie de fapt este ca angajatorii din industria farmaceutica sa supraliciteze contraofertele pe care le primesc angajatii, ca masura imediata de retentie a acestora in companie. In conditiile actuale de piata insa, sistemul actual de salarizare nu vizeaza neaparat recompensarea competentelor si a abilitatilor-cheie, ci mai degraba recompenseaza lipsa specialistilor.
Industria farmaceutica se numara printre domeniile platite cel mai bine de pe piata, fiind surclasata in mod clasic doar de banking. Cu toate acestea, potrivit studiului salarial PayWell, realizat de PricewaterhouseCoopers, in topul pe domenii, salariatii din farma erau cel mai bine platiti la nivelul lui 2006, cu un salariu mediu lunar brut de 2.902 de lei (829 de euro), in timp ce in sectorul financiar-bancar media salariala era de 2.664 de lei (761 de euro). Salariile au avansat cu marje cuprinse intre 10 si 30% anual, iar in unele cazuri chiar s-au dublat, cu atat mai mult cu cat este vorba despre doua dintre cele mai fierbinti domenii de pe piata fortei de munca.
Cu toate acestea, cel mai bine castiga angajatii care lucreaza pentru producatorii de medicamente - acestia avand si cele mai bune marje de profit -, urmati de farmacisti si de salariatii din distributie, pe locul trei. Un reprezentant medical care ocupa o pozitie de entry-level porneste de la un salariu lunar de 300 - 400 de euro, in timp ce farmacistii cu experienta depasesc in anumite cazuri 1.000 de euro.
Craciun este de parere ca reinventarea profilului de top-performer devine acum o necesitate in piata farmaceutica.
"Desi exista dif