» Minerii, care "au ciomagit, s-au rasculat, dar au si produs carbune in toti acesti ani", vor fi "vanati" pe piata muncii, ca urmare a cresterii pretului mondial al petrolului, anticipeaza economistii.
Statul a cheltuit circa 10 miliarde dolari pentru sectorul minier in 17 ani, ceea ce inseamna ca fiecare roman a contribuit cu peste 460 dolari la mentinerea in viata a minelor. Valoarea facturii mineritului romanesc este uriasa, in conditiile in care cu acesti bani statul ar fi putut construi trei-patru autostrazi (la costurile practicate in anii ‘90) sau ar fi putut reabilita intregul fond de locuinte din Romania. Nici pe viitor factura mineritului nu va scadea.
In conditiile cresterilor uriase ale cotatiilor barilului de petrol (saptamana trecuta s-a consemnat un nou record istoric, de 147 dolari/baril), mineritul va deveni rentabil, Valea Jiului va reinvia, iar minerii vor fi "vanati" pe piata muncii, explica economistii. La randul lor, sociologii sustin ca mineritul reprezinta nu numai un sector plin de sensibilitati sociale, ci si "o rezerva strategica, o plasa de protectie pe care e bine sa o ai, asa cum ai si armata, desi nu esti in nici un razboi".
Guvernele au alocat, in intervalul 1990-2007, 6,156 miliarde dolari pentru sustinerea mineritului, la care se adauga pierderile din exploatare in valoare de 1,729 miliarde dolari, precum si datoriile catre bugete, calculate la sfarsitul anului trecut la peste 1,6 miliarde dolari, se arata in strategia industriei miniere pentru perioada 2008-2020. Factura totala a mineritului bate insa spre 10 miliarde dolari daca punem la socoteala si datoriile bugetare sterse companiilor de profil cu ocazia inchiderilor de mine ori in scopul salvarii lor de la faliment.
Economistul Ilie Serbanescu recunoaste ca factura mineritului pe 17 ani este impresionanta ca valoare, insa re