Piaţa auditului financiar - serviciul prin care se certifică acurateţea rapoartelor oferite de societăţile comerciale - este în curs de "certificare". Ultimele modificări ale
Piaţa auditului financiar - serviciul prin care se certifică acurateţea rapoartelor oferite de societăţile comerciale - este în curs de "certificare".
Ultimele modificări ale legislaţiei în domeniu impun măsuri de transparenţă pentru firmele care auditează aşa-numitele entităţi de interes public, precum băncile, fondurile de pensii, marile companii de stat.
Astfel, auditorii trebuie să prezinte pe pagina proprie de internet un raport anual care include cel puţin o descriere a structurii juridice şi a acţionariatului firmei de audit; o listă cu entităţile de inters public pentru care au fost efectuate audituri statutare; informaţii privind cifra totală de afaceri, divizată pe onorarii din auditul statutar, respectiv pentru servicii de consultanţă fiscală; informaţii privind baza pentru remunerarea partenerilor.
Odată cu dezvoltarea economiei, tot mai multe companii sunt obligate, prin lege, dar şi de acţionari, să-şi certifice raportările financiare
Auditorul spune dacă poţi avea încredere într-o companie. La solicitarea Bruxelles-ului, se anunţă acum noi măsuri şi pentru creşterea încrederii în... auditor.
La examenul organizat luna trecută de Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) s-au prezentat 712 candidaţi, din care numai 220 au fost admişi. Astfel, numărul total de auditori va creşte, dintr-un foc, cu aproximativ 10%.
Candidaţii ştiu că auditorul financiar începe să devină un personaj-cheie într-un sistem economic tot mai sofisticat. Prin lege, auditorul este cel chemat să "exprime o opinie în sensul că situaţiile financiare ale unei companii sunt întocmite sub toate aspectele semnificative în conformitate cu legislaţia în vig