Un tribunal francez nu i-a acordat cetăţenie unei marocance, deoarece aceasta continuă să poarte veşmântul islamic tradiţional Deşi trăieşte în Franţa din 2000, iar soţul ei este
Un tribunal francez nu i-a acordat cetăţenie unei marocance, deoarece aceasta continuă să poarte veşmântul islamic tradiţional
Deşi trăieşte în Franţa din 2000, iar soţul ei este francez, Faiza M. a fost acuzată că practică "islamismul radical", deoarece nu a renunţat la burka.
Parisul a refuzat să acorde cetăţenia franceză unei marocance în vârstă de 32 de ani, Faiza M., care trăieşte în Franţa din 2000, alături de soţul său, cetăţean francez, pentru că nu a reuşit să se integreze în societate. Motivul, deoarece nu a renunţat la burka. Aceasta este un veşmânt purtat în anumite tradiţii islamice, care acoperă integral trupul şi faţa purtătoarei.
Autorităţile franceze au anunţat însă că burka nu este compatibilă cu egalitatea între sexe. Cazul redeschide o dezbatere mai veche, despre islamul din Hexagon şi libertatea religioasă garantată de Constituţia franceză.
Practică radicală
Faiza M. "a adoptat o practică radicală a religiei ei, incompatibilă cu valorile esenţiale ale comunităţii franceze, în special cu principiul egalităţii sexelor", este concluzia la care a ajuns Consiliul de Stat, cel mai înalt organ administrativ francez. Marocancei i-a fost refuzată cetăţenia, în ciuda faptului că are trei copii, ce au naţionalitate franceză.
La decizia tribunalului a contribuit şi faptul că serviciile sociale au scris într-un raport că marocanca trăieşte într-o "totală supunere" faţă de soţul său. Autorităţile franceze i-au refuzat acesteia cetăţenia prima dată în 2005, însă apelul acesteia, în care invoca Constituţia franceză, nu s-a bucurat de mai mult succes.
Dezbatere aprinsă
"Este burka incompatibilă cu cetăţenia franc